sobota, 19 czerwca 2010

hummus i pita chlebek arabski







Składniki:
- paczka ciecierzycy (trzeba moczyć min. 8 godzin)lub ciecierzyca z puszki
- pasta sezamowa tahini,
- 4 ząbki czosnku
- ok. 2 cytryn
- oliwa ok 3 łyżek
- sól, pieprz i wg. uznania np. kumin, papryka
- warzywa- wg. uznania, oliwki, ogórki, papryka, sałatki itd.

- 0,5 kg maki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy
- 30g drożdży
- około 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki hummusu miksujemy w blenderze, dodając wody (najlepiej tej po gotowaniu, lub w opcji z puszki- zalewy) według potrzeby- ma wyjść z tego mokra pasta. To co dodajemy ( sezam, sok z cytryn, posiekany czosnek, przyprawy) najlepiej wymieszać osobno i dodać do ciecierzycy.

Co się tyczy pity- wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Wtedy ciasto jest jeszcze dosyć lepkie- i takie ma być. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i formujemy z pomocą mąki placki, albo grubsze pity- według gustu. Ja robię tak, że smaruję spód od tortownicy olejem, rozkładam cisto jak na spód od pizzy i piekę ok. 8min. Tą metodą, z tych ilości produktów wychodzi 6 pit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz