sobota, 19 czerwca 2010

ciasto kremowe




Składniki:
- 220g mąki
- proszek do pieczenia
- 120g cukru
- 125ml oleju
- 330ml wody

- aromat np. waniliowy
- dżem (opcjonalnie)
- wybrane owoce
- polewa (opcjonalnie)

krem - ubity
- puszka mleka kokosowego
- margaryna (ok. 100g)
- 5 łyżek cukru pudru

krem- druga opcja- budyniowy

- 2 szklanki mleka kokosowego ( ew 1 - 1,5 mleka i reszta wody)
- 2-4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 4 łyżki cukru


Wykonanie:

Składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i wlewamy do formy (ma rzadką postać). Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Składniki na krem miksujemy bardzo, bardzo długo aż uzyska coś na kształt masła kakaowego.

druga opcja na krem:

Wlej do większego kubka 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia, dodaj cukier. Powoli, stale mieszając, by uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek ma cały czas stać na ogniu. Gdy budyń się zagotuje (zgęstnieje), odstaw go z ognia.


Kiedy spód już ostygnie smarujemy go dżemem (lub nie ) na to położyłam posiekane truskawki (lub nie :)), które zakrywamy kremem. Na wierzch dodałam jeszcze truskawki w kawałkach i polałam czekoladą. Najlepiej jest je jeszcze schłodzić.

2 komentarze:

  1. Krem kokosowy - czad :)
    I truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie :-) szkoda, ze świeżych truskawek już brak na ryneczku... ale zrobiłam się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń