czwartek, 8 kwietnia 2010
bułeczki i wegańskie hamburgery/ falafele
Bułeczki
Składniki:
mąka pszenna / razowa
- drożdże
- olej
- sól
- woda
- przyprawy: np. tymianek, majeranek, bazylia, oregano, kurkuma (dla koloru) – ogólnie dowolne
- w zależności od wariantu: cebula, oliwki, por, orzechy- to, co chcemy mieć w środku
Wykonanie:
Pół kostki drożdży rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do ok. 300 gram mąki dodajemy przyprawy, sól, łyżkę oleju oraz przygotowane drożdże i dodatki, np. podsmażoną cebulę i por lub oliwki lub czosnek lub orzechy itd. Ciasto powinno być w tym momencie bardzo kleiste, więc dodajemy wody do momentu aż takie się stanie. Zostawiamy ciasto po przykryciem do wyrośnięcia. Dodajemy mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk przy wyrabianiu bułek i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Lekko rozpłaszczone kulki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut.
Hamburgery/ falafele
Składniki:
- podstawowe: sałata, ogórki, pomidory
- sos: przecier pomidorowy, czosnek, bazylia,papryka w proszku, keczup, sos z pomidórw w puszcze, bo akurat był :)- aby zioła były lepsze, można je zaparzyć w małej ilości wrzątku, a dopiero potem dodać
- kotlety/ falafele: ciecierzyca, sól, pietruszka, czosnek, olej, woda, przyprawy
Wykonanie:
Ciecierzyce trzeba zalać na noc wodą. Potem gotuje się ją tak, by była miękka w środku- powinna się dać rozgnieść widelcem. Gotową wrzucamy do blendera razem a innymi składnikami: trzeba ząbkami czosnku, pietruszką i przyprawami. Wszystko można zagęścić kaszą manna lub bułką tartą. Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni i gotowe. Wkładamy je do bułek z warzywami, polewamy sosem/ keczupem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz