czwartek, 8 kwietnia 2010

tort








Składniki:

placki miodowe:
- 2 łyżki sztucznego miodu,
- 2-3 łyżki cukru,
- 8 łyżek mleka sojowego,
- 5 dag margaryny
- mąka
- soda

krem:
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 2,5 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- margaryna
- aromat
- 2 cytryny

Wykonanie:

placki:

Wszystko razem rozpuścić, lekko ostudzić, wsypać do 1,5-2 szklanek mąki z 1 łyżeczką sody i zagnieść niezbyt twarde elastyczne ciasto.Uzyskaną masę dzielimy na trzy i jedną z nich ugniatamy w tortownicy. Piec na jasnozłoty kolor. To samo z pozostałymi dwiema.

krem:

Z mleka i mąk ugotować budyń. Gdy zacznie gęstnieć - miksować, żeby nie było grudek. Dodać cukier waniliowy, trochę esencji rumowej lub innej. Dodać sok z 1 lub 2 cytryn, zmiksować, dodać cukru do smaku - ma być zdecydowanie kwaskowate. Wystudzić, co chwila miksując, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Do zimnego dodawać po kawałku margarynę / 25dag / - zmiksować na jednolitą masę. Posmarować placki w tortownicy, odstawić do lodówki. Na wierzch kładziemy, to co chcemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz