piątek, 26 marca 2010
babeczki mufinki czekoladowe, bananowe i kokosowe
BANANOWE:
Składniki:
proszę sobie wyobrazić, że bez foremek będzie ciężko i nie tak ładnie
ciasto:
-4 banany
-3/4 szklanki cukru
-1/3 szklanki oleju
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody
-pół torebki proszku do pieczenia
-0,5 łyzeczki soli
posypka:
-1/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki
-łyżka cynamonu
-łyżka margaryny
wykonanie:
Banany mielimy z olejem, po czym dodajemy je do wymieszanych: mąki, cukru, sody, proszku do pieczenia i soli. Gotowe ciasto nakładamy do foremek. Następnie mieszamy składniki na posypkę i widelcem dokładnie rozgniatamy margarynę, aż do uzyskania drobnych, równych grudek. Gotową- nakładamy łyżką na babczeki. Są już one gotowe do upieczenia- 20 minut w 180 stopniach
KOKOSOWE
wszystko podobnie:
ciasto:
-szklanka mleka sojowego lub ¾ szklanki mleczka kokoswego
-3/4 szklanki cukru
-1/3 szklanki oleju
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody
-pół torebki proszku do pieczenia
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeżeli jest za rzadkie- dolewamy wody. Według uznania można dodać posypkę z przepisu wyżej, lub polać lukrem.
CZEKOLADOWE
Przepis na te babeczki to dokładna kopia przepisu na babkę ekspresową:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady(można zastąpić kakao),
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 3/4 szklanki mleka sojowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 5 łyżek(dużych) wiórków kokosowych,
- 3 łyżki dżemu (najlepiej truskawkowego),
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- kilka łyżek margaryny do polewy i smarowania blachy,
Ciasto:
Pół tabliczki czekolady zetrzeć na tarce lub pokruszyć, wrzucić do garnka z częścią podgrzanego tłuszczu i/lub częścią mleka sojowego.
Roztopić, do uzyskania jednolitej masy - nie gotować bo łatwo przypalić. Roztopioną czekoladę wlać do mąki. Dodać resztę składników i wymieszać.
Rozlane do foremek plus pieczenie jak powyższych przepisach i gotowe. Polewa do wyboru, bo równie dobrze dają radę bez.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz