niedziela, 18 października 2009

Szarlotka wegańska



Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

- 2kg jabłek
- 1,5 szklanki mąki krupczatki lub razowej
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- saszeta proszku do pieczenia
- cynamon
- cukier puder i owoce na wierzch wg uznania

Wykonanie:

Obrane jabłka należy zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon oraz około 4 cukru. Następnie wsypujemy mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia do jednej miski. Dobrym sposobem na równomierny podział warstw jest podział sypkiej masy do 4 naczyń. Jedną z tych części wsypujemy na dno wysmarowanej olejem (lub innym tłuszczem) i posypanej bułką tartą tortownicy. Na tą pierwszą pierwszą warstwę układamy 1/3 jabłek, po czym wsypujemy kolejne: sypką, jabłkową, sypką, jabłkową i ostatnią sypką.

Teraz już tylko rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Najlepiej smakuje schłodzona, dodatkowo można posypać górę cukrem pudrem i dodać na to owoce.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń