sobota, 17 października 2009

enchiladas/Enchilades



Składniki: (dla 3-4 osób)
- paczka tortilli(7-8), najlepiej kukurydzianych
- 2 paczki ciemnego ryżu
- olej/oliwa do smażenia oraz surówki
- miseczka granulatu lub kostki sojowej
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki (ale może być bez)
- dwie garści pieczarek ( około 8 mniejszych sztuk)
- 2 pomidory (jeden do sałtki, jeden do sosu)
- pół puszki pomidorów krojonych,obranych ew. koncentrat pomidorowy,
- puszka kukurydzy ( do farszu i surówki)
- mała puszka fasoli w zalewie, najlepiej pomidorowej, w innym przypadku dodajemy po prostu koncentrat
- przyprawy jak kto lubi(pieprz, sól, cynamon, bazylia, oregano, pietruszka, papryka słodka)
- parę liści sałaty

Wykonanie:
Na początku należy zagotować kostki sojowe z przyprawami. Po czym najwygodniej nastawić ryż ( 30 min. gotowania) i w tym czasie zająć się przygotowaniem...

...farszu:
Na patelni podsmażany ugotowane kostki/granulat oraz pokrojone pieczarki, paprykę, czosnek, cebulę, dodajemy do tego fasolę i około trzech łyżek kukurydzy, Farsz przyprawiamy wg uznania ( cynamon, bazylia, oregano, pieprz).

sos pomidorowy:
wersja z koncentratem:
Pomidora obieramy ze skórki (polewamy wrzątkiem i skórka łatwo daje się zdjąć) oraz kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do tego 2/3 łyżki koncentratu pomidorowego, troszkę wody ( tak, by sos wciąż pozostawał gęsty) oraz bazylię i oregano. To wszytko podgrzewamy dodając kukurydzę.

wersja z pomidorami z puszki:
zawartość podgrzewamy dodając kukurydzę, ewentualnie przyprawy

Następnie każdą z tortilli podsmażamy chwilę na patelni, nadziewamy farszem i wszystkie przypiekamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

sałatka:
Parę liści salaty dżemy na mniejsze kawałki, dodajemy jednego pokrojonego pomidora oraz resztę kukurydzy. Dosypujemy sól, bazylię oraz tymianek, dolewamy niewielką ilość oleju, mieszamy i gotowe.

Gotowe i polane sosem tortille podajmy z ryżem oraz sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz