sobota, 12 września 2009

Faworki / Chruściki


Składniki:

- 2 szklanki mąki,
-  niecałe pół szklanki mleka sojowego,
- 6 łyżek margaryny,
- 1/2 kostki drożdży (śmiało można robić bez)
- łyżka cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia,


Przygotowanie:

Margarynę roztopić i dodać do przesianej mąki. Mieszać i stopniowo dodawać podgrzane mleko z drożdżami i cukrem. Dodać cynamon oraz gałkę i wyrobić z tego ciasto.
Rozwałkować na cienką warstwę. Wycinać na podłużne prostokąty nacięte po środku i przełożyć jeden bok przez nacięcie. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron (przy przekładaniu bardzo pomaga patyczek do szaszłyków) na jasnobrązowy kolor i wyłożyć na bibułę lub ręczniczki papierowe.

Jak ktoś lubi słodkie to można dodać więcej cukru lub maczać w syropie, lukrze etc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz