sobota, 12 września 2009
Faworki / Chruściki
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- niecałe pół szklanki mleka sojowego,
- 6 łyżek margaryny,
- 1/2 kostki drożdży (śmiało można robić bez)
- łyżka cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia,
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i dodać do przesianej mąki. Mieszać i stopniowo dodawać podgrzane mleko z drożdżami i cukrem. Dodać cynamon oraz gałkę i wyrobić z tego ciasto.
Rozwałkować na cienką warstwę. Wycinać na podłużne prostokąty nacięte po środku i przełożyć jeden bok przez nacięcie. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron (przy przekładaniu bardzo pomaga patyczek do szaszłyków) na jasnobrązowy kolor i wyłożyć na bibułę lub ręczniczki papierowe.
Jak ktoś lubi słodkie to można dodać więcej cukru lub maczać w syropie, lukrze etc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz