niedziela, 3 listopada 2013

smoothie z pietruszką i ciasto przekładane kaszką / tort






Składniki smoothie:

- natka pietruszki
- pół pomarańczy
- maliny w syropie
- banan
- pół gruszki
- pół jabłka
- ćwiartka brzoskwini
- ananas

- mięta
- opcjonalnie mleko / woda

Wykonanie:

W zależności od tego, czy chcemy aby napój był gęstszy lub bardziej wodnisty, dodajemy mniej lub więcej soku z pomarańczy, mleka, wody, czy banana. Wszystkie składniki mielimy w blenderze. Nie trzeba ściśle trzymać się proporcji i tak wyjdzie dobre :P

Składniki ciasto:

- 1,5 l mleka
- 3/4 kaszki mannej
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- cukier lub aromat waniliowy/ laska wanilii
- 8 łyżek sztucznego miodu
- można dodać odrobinę kurkumy dla koloru - tutaj bez
- 2 banany lub inne owoce
- czekolada na polewę


Biszkopt robimy wg. przepisu na brownie http://daryziemi.blogspot.com/2009/09/babka-czekoladowa-ekspresowa.html . Kiedy wystygnie, przecinamy go na dwa biszkopty.

Tak ogólnie masa z kaszki powinna w efekcie być rzadsza niż przygotowywana zazwyczaj legumina. W zależności od użytych składników (mleka, miodu) wychodzi różnie, więc trzeba kierować się rozsądkiem i niekoniecznie trzymać się proporcji z przepisu. Kiedy używam mleka sojowego z biedronki, rozcieńczam je w tym przepisie z wodą, jeżeli yoyi lub np. z rossmanna to nie, ponieważ one nie zawierają substancji zagęszczających.

2 szklanki mleka podgrzewamy w garnku, dodajemy miód, cukier/aromat waniliowy, wiórki i parę minut gotujemy na małym ogniu.  Dodajemy 2 szklanki mleka, olej oraz kaszkę rozrobioną z jeszcze jedną szklanką mleka i wszystko gotujemy parę minut. Kaszka nie może być w tej chwili za gęsta, powinna się dać łatwo mieszać. Wyłączamy ogień. Na pierwszej warstwie biszkoptu układamy pokrojonego w plastry banana lub inne owoce, np. brzoskwinie itp., zalewamy to kaszką. Na to nakładamy drugi biszkopt. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i tak przygotowaną wylewamy jako polewę. Wierzch można posypać orzeszkami lub płatkami migdałowymi.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.


1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń