poniedziałek, 7 września 2009

Babka Czekoladowa - ekspresowa ;)




Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady(można zastąpić kakao),
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 3/4 szklanki mleka sojowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 5 łyżek(dużych) wiórków kokosowych,
- 3 łyżki dżemu (najlepiej truskawkowego),
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- kilka łyżek margaryny do polewy i smarowania blachy,

Ciasto:

Pół tabliczki czekolady zetrzeć na tarce lub pokruszyć, wrzucić do garnka z częścią podgrzanego tłuszczu i/lub częścią mleka sojowego.
Roztopić, do uzyskania jednolitej masy - nie gotować bo łatwo przypalić. Roztopioną czekoladę wlać do mąki. Dodać resztę składników i wymieszać.

Nasmarować blachę margaryną/olejem i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.

Polewa: (wykonujemy gdy już ciasto będzie gotowe i ostygnie)
2 paski czekolady podgrzać(nie gotować) z 3 łyżkami margaryny i łyżka mleka sojowego. Można dosłodzić do smaku lub dodać np aromatu do ciast.


Przepis zainspirowany:
http://www.youtube.com/watch?v=vaADMocru_Y
Buzi Roni :*




xAmademx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz