niedziela, 20 lutego 2011

rogale marcińskie



Składniki:

- 1 kg mąki pszennej
- 40 g (2 łyżki) cukru
- 50 g drożdży
- 250 ml (1 szkl.) mleka sojowego
- 125 g (0,5 kostki) margaryny


- 125 g (1,5 szkl.) cukru pudru
- 200 g zmielonych migdałów lub orzechów
- olej, mleko sojowe
- opcjonalnie aromat

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i z czterema łyżeczkami cukru, odstawić. Do mleka dodać przesianą mąkę i roztopiony tłuszcz.
Pod koniec wlać rozpuszczone drożdże i ubijać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto rozwałkować i kroić na kwadraty.
Na każdy z nich nałożyć porcję masy migdałowej i uformować rogaliki.
Jak przygotować masę: Migdały lub orzechy zaparzyć, zemleć lub utrzeć na tarce, dodać cukier oraz odrobinę mleka i łyżkę oleju (postać gęstej masy).
Całość dokładnie utrzeć.
Uformowane rogaliki ułożyć na blasze, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym wstawić do gorącego piekarnika.
Piec na złoty kolor w temp. 220 - 250 st. C

8 komentarzy:

  1. o tej porze roku rogale robisz?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie strasznie mnie kusi. Uwielbiam rogale. Szczególnie jeszcze gorące, zjadane ryzykując poparzeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają super :) Tyle że maku w nich brak :P w tych tradycyjnych mak jest biały obowiązkowo.

    Będą moją bazą pod moje rogale ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba będzie wypróbować, skoro udaję się wkrótce do Poznania :) Jakie zwierzęce składniki zawierają klasyczne rogale ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń