niedziela, 6 września 2009

Canneloni




Składniki:


- Paczka makaronu Canneloni,
- miseczka granulatu sojowego,
- oliwa,
- duża cebula,
- średnia marchewka,
- mała pietruszka,
- pół małego selera,
- pół puszki pomidorów krojonych,obranych ew koncentrat pomidorowy,
- miseczka pieczarek,
- troszkę kukurydzy,
- przyprawy jak kto lubi(pieprz, sól czosnkowa (lub zwykła i czosnek), cynamon, bazylia, oregano)

Sos beszamelowy:
- łyżki margaryny,
- 3-4 łyżki mąki,
- 3/4 szklanki mleka sojowego,
- pieprz, sól do smaku,


Farsz:

Obrać/oczyścic cebulę, marchew, pietruszkę, seler, pieczarki. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Zetrzeć do tego na drobnej tarce marchew, pietruszkę, seler i dodać wszystko do cebuli. Zalać granulat gorącą wodą z bulionem (lub z czym kto lubi) i dodać do smażonych warzyw. Doprawić, dodać do wszsytkiego pieczarki i trochę poddusić. Jak pieczarki będą gotowe wlać sos pomidorowy/koncentrat. Doprawić do smaku, dodać kukurydze i zdjąć z ognia.

Nasmarować żaroodporne naczynie margaryną/olejem i ułożyć jedną warstwę nadzianych farszem Cannelonni. Przygotować sos beszamelowy: roztopić margarynę, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodawać stopniowo mleko i na koniec przyprawić. Polać sosem beszamelowym ułożone Canneloni. Można do smaku posypać oregano, bazylią lub czym kto woli. Na sos beszamelowy kładziemy resztkę nadzienia. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 30minut. Kończymy zapiekać, aż górą będzie podpieczona.



xAmademx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz