wtorek, 31 sierpnia 2010

pierogi z soczewicą po pakistańsku



Składniki:

- mąka razowa
- woda
- sól

- pół szklanki czerwonej soczewicy- namoczonej
- 3 ziemniaki
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- liść laurowy
- przyprawy: łyżeczka imbiru, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, szczypta kurkumy

Wykonanie:

Ciasto wyrabiamy mieszając trzy szklanki mąki razowej ze szklanką wody i szczypta soli. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając wodę lub mąkę. Nie może się ono kleić do rąk.

Farsz:

Cebulę, czosnek posiekać, wrzucić do głębokiej patelni na rozgrzany olej. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i przyprawy.

W osobnym garnku, wraz z bulionem warzywnym gotować soczewicę. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować osobno. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy ją do cebuli i podpiekamy do czasu, aż zrobi się papka. Dodajemy ziemniaki.


Z ciasta wyciskamy krążki, faszerujemy i gotujemy parę minut.

5 komentarzy:

  1. A gdzie podpiekasz ? w piekarniku? i co z tymi ziemniakami ? ubijasz je ?
    pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. 1.Podpieczone na patelni.
    2.Nie, nie ubijam, bo to są małe kawałeczki. Po wymieszaniu same się troszkę rozwalają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej! Pytanie z innej beczki :p nigdzie nie widzę info skąd jesteś, ale mimo wszystko chciałabym się dowiedzieć, czy wiesz gdzie można we Wro kupić pastę sezamową? byłam w paru sklepach i są tylko carry lub sosy do tajskiej kuchni :/

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe wiem, czy to jeszcze aktualne, ale mają np. na hali targowej na końcu, za stoiskami z kwiatami :D

    OdpowiedzUsuń