niedziela, 27 czerwca 2010
placki ziemniaczane z sosem paprykowym
Składniki ( dla dwóch osób)
podstawa:
- ok. 7 siedem ziemniaków
- 2 mniejsze cebule
a z tym można kombinować:
- marchewka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- cztery łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sos:
- 3 papryki
- pól szklanki oliwy/oleju
- łyżka tahini
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- trochę wody ( tak, żeby uzyskać konsystencję zupy kremu)
- dwie łyżki soku z cytryny
- dużo pietruszki
- przyprawy: ostra papryka, garam masala, oregano, bazylia, majeranek i znów ostra papryka , pietruszka, ząbek czosnku.
Wykonanie:
Placki- Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy. Mieszamy o z suchymi składnikami i dorzucamy liście pietruszki. Placki sa gotowe do smażenia.
Sos- Wszystkie składniki poza pietruszką i połową jednej papryki wkładamy do blendera i mielimy. Sprawdzamy konsystencje. Najlepiej dodawać płynne składniki stopniowo, żeby nie wyszło za rzadkie. Kiedy konsystencja jest dobra- dość gęsty krem- dodajemy ostatnią połowę papryki i pietruszkę. Sos gotujemy przez parę minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz