piątek, 25 czerwca 2010

calzone



Składniki: (na cztery mniejsze lub dwa większe pierogi)

- dwie szklanki mąki
- szklanka wody
- 50g drożdży
- sól, cukier

farsz dowolny, np:
- fasola konserwowa
- czosnek
- cebula
- oliwki
- papryka
- pieczarki
- kukurydza
- przyprawy
- lekko rozwodniona łyżeczka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. W tym czasie kroimy pieczarki, cebulę i inne składniki farszu. Następnie przygotowujemy odrobinę wody, do której dorzucamy przyprawy, posiekany czosnek i łyżkę przecieru pomidorowego. Ciasto dzielimy na dwie lub cztery części, osypujemy je mąką, by nie kleiło się do rąk i zostawiamy jeszcze na chwilę na wyrośnięcia. Następnie każdą część rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zaklejmy jak dużego pieroga. Tak przygotowane pierogi pieczemy około 10 minut w 250 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz