niedziela, 20 lutego 2011

pasztet z soczewicy, pieczony




Składniki:

- 500g czerwonej soczewicy
- 2 słodkie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
- imbir
- garść pistacji/ trochę bułki tartej, mąki np. kukurydzianej
- sól i pieprz

Wykonanie:

Utrzeć marchewkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dorzucić startą marchewkę. Dodać przyprawy: utarte nasiona kolendry, chilli i garam masalę, Podsmażyć chwilę i dołożyć soczewicę. Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Całość zalać wodą i posolić. Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej masy. W razie potrzeby sukcesywnie dolewać wodę. Masę wystudzić, dodać przesiekane pistacje( lub mąkę, bułkę tartą). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz