wtorek, 31 sierpnia 2010

soczewica po arabsku z grzankami



Składniki:

- pół szklanki czerwonej soczewicy- namoczyć
- dwie mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- pomidor/ przecier
- 3, 4 ziemniaki
- pół cytryny
- przyprawy: curry, pieprz, sól
- chleb razowy

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy soczewicę. Nie wylewamy jednak wody. Wciskamy sok z cytryny, posiekanego pomidora lub około dwóch łyżeczek przecieru, czosnek i przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż zmiękną.

Chleb razowy kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz